3 de novembre del 2016

Llana Merino, l'evolució del tèxtil

Cada vegada més sentim parlar de productes fets amb llana merino. Aquesta fibra natural, lluny de ser innovadora, ja fa anys que s'utilitza en zones on el fred és constant a l'hivern.

Actualment el rei per excel·lència del teixit d'esport és el teixit sintètic. Aquest tipus de teixit ofereix lleugeresa a un preu baix, encara que moltes vegades el seu tacte no sigui del tot agradable. En esports a l'aire lliure és difícil que algú esculli abans una peça de llana convencional que una peça de teixit sintètic perquè sabem que la llana convencional quan es mulla, cala en el cos, pesa més i no escalfa.



Les propietats de la llana Merino difereixen bastant respecte les propietats de la llana convencional.

Per començar, l'estil de vida de l'ovella ja és diferent. Les ovelles viuen en zones fredes de muntanya, tenen una alimentació sana i natural i es xollen de forma periòdica, obtenint una millor llana en arribar a l'edat adulta.

La fibra de la llana merino, més fina que la convencional, té una estructura que deixa unes bossetes d'aire que ajuden a retenir la calor corporal. En tractar-se d'una fibra tan prima, es pot aconseguir una peça més fina i amb un teixit més atapeït. A més, l'espai interior que deixen actua com a càmera d'aire, oferint un major aïllament.


Propietats de la roba feta amb llana merino

- Excel·lents propietats tèrmiques:  és capaç de mantenir una temperatura corporal ideal de manera constant.

- Retarda l'aparició de males olors: té propietats antibacterianes naturals, impedint que la suor es filtri en el teixit i provoqui males olors.

- Manté la calor malgrat estar humida o mullada

- És suau al tacte, evitant picors en contacte amb la pell a diferència d'altres llanes.

- Repel·leix l'aigua: pot estar en contacte amb boira o amb poca pluja sense absorbir l'aigua.

- És molt transpirable a causa del diàmetre de les fibres i als seus bossetes d'aire.

- Flexibilitat i resistència molt altes.

- És ecològica: en ser una fibra 100% natural és 100% ecològica i biodegradable, causa del seu origen natural.

- Irritacions: irrita molt menys en les zones de fregament.

- Elasticitat: aquest és un punt feble del teixit. Si la deformem i estirem molt, perdrà lleugerament la forma. Fins i tot si la rentem moltes vegades notarem una lleugera pèrdua de la forma.
La llana merino ofereix una sèrie de característiques que ens poden ser útils en alguns casos concrets, com ara una capa base o segona capa, en dies de fred.

La seva flexibilitat i lleugeresa fan que ens la sentim com una segona pell, que li dóna confort al cos i que ens permet posar múltiples capes superiors.


¿Moda o utilitat?
Cada vegada més en diferents sectors s'està apostant per productes eco, on l'origen de la matèria procedeixi d'un recurs natural i no sintètic.
Les marques de tèxtil s'estan sumant a aquest mercat més sostenible i amb un públic cada vegada més ampli. Però,  ho fan perquè creuen en les seves propietats o perquè és un sector més en què vendre?



Marques que utilitzen llana merino

Icebreaker: la marca de referència en la utilització d'aquest producte. La marca neozelandesa "conrea" la seva pròpia llana, amb un gran respecte pel medi ambient,ffins i tot en cada peça ens dóna un codi on podem veure la procedència exacta de la llana.

Patagònia: la marca americana, molt compromesa amb el medi ambient l'utilitza tant en samarretes com en pantalons, de vegades barrejada amb fibres sintètiques.

Helly Hansen: la marca noruega, pionera en la utilització de molts materials, també utilitza la llana merino en alguna de les seves peces, normalment barrejada amb fibres sintètiques.

The North Face: el gegant americà fa pocs anys que ha introduït aquest material a la seva gamma de roba interior.

Quechua: la marca francesa també posseeix una gamma de productes de llana merino. Costen de trobar dins de les seves botigues, ja que són minoria, però existeixen.




Més info: ttp://www.trailrunningreview.com/es/La_lana_merino_una_fibra_natural_con_grandes_propiedades/a/3.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!