12 de gener del 2017

Material: com allargar-li la vida mantenint les prestacions

Un manteniment incorrecte del material tècnic, pot fer que una peça duri molt menys de l'esperat. Us volem donar algunes idees per que això no sigui així.

Per cuidar les peces és fonamental llegir els consells de manteniment de les instruccions

Adquirir roba cara i no tenir-ne cura és una magnífica forma de malgastar diners. És cert que es pot tenir un accident i una peça pot esquinçar-se o trencar-se. Però travessar amb roba interior tèrmica un terreny ple de matolls o no rentar adequadament una peça delicada ... són accions evitables que no sempre es realitzen.

La roba de muntanya ha estat concebuda, tradicionalment, per suportar un tracte dur. Encara que amb la rebaixa del seu pes, que persegueix l'augment de prestacions, s'ha minvat notablement la seva durabilitat i resistència. A més, si hi afegim un manteniment incorrecte, una peça moderna pot ser un article d ' "usar i llençar".


Que fer quan no l’estem fent servir
A casa, la roba hauria d'estar emmagatzemada en un lloc fresc, lliure d'humitat, sense exposició a la llum directa i sense comprimir.
Aquest últim punt és especialment important en les peces impermeables-transpirables i aquelles de fibra i ploma: millor que en bosses de compressió s'han de guardar en sacs d'emmagatzematge, més voluminosos i que ofereixen major ventilació de les fibres al ser més transpirables. Podem fabricar sacs d'emmagatzematge, per pocs diners, amb llençols vells.
Guardar la roba neta i seca és fonamental.

El transport a la motxilla implica una compressió inevitable. Però hem d’intentar que s'allargui el menys possible. És millor treure les coses de la motxilla a la nit, i tornar a guardar-les al matí, que mantenir-les compactades a l'equipatge.
No és recomanable plegar sempre, pels mateixos llocs, les peces que tenen alguna membrana. La coincidència dels plecs contribueix al deteriorament prematur en aquestes zones.

Al portar-les posades
Hem d’evitar que la part dels velcros s'enganxi als teixits de peces suaus, com ara la roba la interior.
Evitarem també utilitzar les peces interiors com a exteriors sotmetent-les a un ús per al que no estan dissenyades.
No sobrecarregar les butxaques, ni posar-hi objectes que punxin o tallin (claus, etc ...)
Si plou, és bo tancar les butxaques i cremalleres que no fem servir. Això evitarà que entri aigua i que la membrana perdi prestacions en zones concretes. També ajustarem els punys per bloquejar l'entrada d'aigua.

Al tornar de la muntanya hauríem de ventilar les peces abans de desar-les a l'armari o abans de rentar-les.

Rentar, assecar i planxar
Per rentar-les, ho farem amb programes de roba delicada i sabó líquid neutre i poca quantitat. Mai feu servir lleixiu, ni detergents en pols, ni llevataques, ni suavitzants.
Abans del rentat, tancar totes les cremalleres.
Després de la immersió en aigua sabonosa o el cicle de rentadora, és important una bona esbandida amb aigua clara.
Cal evitar el centrifugat a moltes revolucions per reduir arrugues i maltractament a les fibres.
L'assecat s'hauria de fer a l'ombra, en un lloc ben airejat i ventilat, amb l'article allunyat de tota font de calor.
Mai planxeu la roba de muntanya, excepte algunes peces i només per reactivar el tractament repel·lent a l’aigua.

Alguns consells
Portar a mà esparadrap de roba. Serveix per reparacions d'emergència de les peces i motxilles  que, en arribar a casa, ja repararem millor. Servirà per tapar una fugida de ploma, un foradet en una peça impermeable ... evitant que el trencament es faci més gran.
Posar un trosset de cordino en els tiradors de les cremalleres, millorarà notablement la seva manipulació amb guants o mans fredes.
Cremar, amb un encenedor, les puntes esfilagarsades dels cordons és clau si no es vol anar amb "plomalls" penjant.
Quan les prestacions d'una peça impermeable-transpirable, decauen, pot ser interessant aplicar un tractament repel·lent a l'aigua. Hi ha productes específics en botigues d'esport.


Més info: http://desnivel.com/material/noticias/como-cuidar-las-prendas-tecnicas-alarga-su-vida-y-manten-sus-prestaciones

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!