28 de març del 2017

Fem un cafè?

S’ha demostrat que si beus cafè tens un menor risc de mortalitat sigui quin sigui l’origen. Però prendre molts cafès no es correspon amb tenir millor salut. El consum moderat de café, 2 o 3 tasses/dia, s’ha comprovat que té efectes beneficiosos per la salut cardiovascular, metabòlica i té un efecte antienvelliment. Però un alt consum de cafè, més de 4 cafès/dia, pot tenir efectes adversos.

A quina hora prens el cafè?
El cafè té les seves hores ideals. És important saber que la cafeïna que està present al cafè augmenta els nivells de cortisol, l’hormona d’estrès que tots nosaltres  fabriquem de manera natural. 

Durant el dia, tots tenim una fabricació cíclica de cortisol. Els pics de cortisol naturals són  a les  8-9h del matí, 12-13h i 17.30-18.30 de la tarda. Aquestes hores ja tens cortisol circulant en sang i no cal que et prenguis el cafè, ara no necessites la cafeïna. El cafè tindrà un efecte sumatori amb el cortisol fabricat que pot alterar el ritme del son i vigília i alterar l’equilibri del sistema nerviós.

Si prens cafès habitualment  coincidint amb els pics de cortisol que fabriquem durant el dia, això provoca que la fabricació de cortisol natural es vegi reduïda perquè ara “ja no cal”. Si ets molt cafeter i te’l prens a les hores que ja fabriques cortisol de forma natural cada vegada fabricaràs menys cortisol i et tornaràs més depenent del cafè per mantenir l’alerta i l’ energia, et sentiràs més cansat i et donarà la sensació tal com m’expliqueu que: “jo necessito el cafè”

L’hora recomanada per mantenir el cos “despert” sense interferir al teu bioritme seria prendre el cafè entre les 9.30-11.30 i/o entre les 13.30-17h. No es recomana prendre cafè les 6h prèvies d’anar a dormir.



Beneficis i riscos del cafè
·        Menor risc a patir diabetis tipus 2. Millora en el metabolisme de la glucosa, millora la sensibilitat de la insulina, l’entrada de glucosa dins la cèl·lula i redueix així els nivells de glucosa en sang.
·         Antioxidant, antiinflamatori i amb propietats anticancerígenes.
·         Ajuda a prevenir el sobrepès, l’obesitat, el colesterol, malalties cardíaques i totes les malalties inflamatòries.
·         Millora la força dels esportistes. Si es pren  abans de l’activitat esportiva.
·     La cafeïna del cafè o altres substàncies estimulants de la dieta i certs medicaments, de seguida et desencadenaran problemes com més nerviosisme, insomni, ansietat, hipertensió, taquicàrdies o mal de cap.


Si abuses del cafè o de la cafeïna… malament.
Totes les persones hauran de tenir en compte les quantitats ingerides perquè tots tenim una tolerància particular segons si el podem eliminar bé o no del nostre cos.

Recorda que la cafeïna està present especialment al cafè, seguit pel te negre i te vermell, del te verd i te blanc però també el trobem a el cacau, al mate, guaranà, begudes excitants (Coca-Cola, Pepsi, Red Bull…) o alguns medicaments.

Abusar de la cafeïna no ens convé:
·         Una tassa de cafè posseeix entre 60 y 120 mil·ligrams.
·         Una tassa de té negre entre 25 y 100 mil·ligrams.
·         Una tassa de té verd conté entre 10 o 15 mil·ligrams.

Amb seny, el consum habitual del cafè, el cacau i el te son positius per la nostra salut. Normalment es recomana 1 o 2 cada dia.

La teïna o cafeïna del te és el component que més ràpidament s’incorpora a la infusió, en 2 o 3 minuts ja hi tens la major part de la teïna infusionada, però podries reduir la concentració de teïna d’una forma casolana amb aquest truc:

Fes la infusió del te i després de 50 segons llença o separa el que s’hagi infusionat fins aquell moment que és molt ric en teïna. I llavors, continua la infusió amb aigua nova, amb les mateixes fulles i les deixes infusionar 5-10 minuts més. D’aquesta manera tindràs un te amb menys teïna, menys estimulant, i més ric en antioxidants.


Més informació: http://www.xeviverdaguer.com/fem-un-cafe/




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!