16 de març del 2018

Vestir-nos per capes, ¿un concepte obsolet?


El principi de vestir-nos per capes, que consisteix en superposar estrats tèxtils amb diferents funcions, sembla posar-se en dubte com el mètode més idoni. La clàssica combinació de tres capes concretes s'evidencia immobilista i poc útil, anem a aprofundir una mica en aquest tema.


El sistema clàssic
De manera tradicional sempre s'ha parlat de tres capes.

En contacte amb la pell un element del que mai s'hauria prescindir: ​​la roba interior tèrmica. El seu nom no es deu a que generi calor, sinó al fet que manté el nostre microclima en valors tèrmics acceptables. Capta la humitat de la zona en contacte amb la pell i l'expulsa a l’exterior.

Sobre la roba aïllant, la capa realment "tèrmica", ja que és l'encarregada d'emmagatzemar aire calent i en menor mesura d'evacuar també la humitat cap a l'exterior. El folre polar és la segona capa més popular.

I per  damunt de  tot,  la tercera capa impermeable-transpirable que aïlla en cas de pluja, neu, vent ...

Si analitzem aquest esquema trobarem algunes llacunes que els seus detractors han fet servir per criticar un principi que, com veurem, no té cap problema per seguir vigent.


Excepcions que anul·len la regla
Pensem en una situació en que el fred no és intens i el nostre conjunt de samarreta i pantalons interiors és suficient per iniciar la caminada.

¿Portar posada únicament la primera indica que ja no vestim amb el sistema multicapa? Res més erroni. El sistema està pensat per combinar, en funció de les necessitats, cada un dels estrats i el problema seria pensar que només pot fer-se servir en un únic ordre.

Si ens aturem durant només uns instants i comprovem que el vent ha augmentat, potser és preferible col·locar una jaqueta exterior impermeable-transpirable sobre la roba interior que un folre polar. I si comença a ploure, encara amb més motiu ... o és obligatori posar el folre polar entre les dues capes i prosseguir la marxa, saturant d'humitat el magatzem d'aire calent i anul·lant la possibilitat de comptar amb un element auxiliar per si baixa la temperatura o ens aturem definitivament?

Conèixer els límits de la vestimenta, així com els personals, també és important per saber quantes capes han d'anar posades o a la motxilla. Potser en determinades situacions haguem de prescindir d'alguna, com també és possible que en alguns moments haguem de pensar en incorporar algun complement addicional.



Noves peces se sumen a la festa
La necessitat de reduir pes sense comprometre protecció tèrmica i la irrupció d'esports "de velocitat" a la muntanya han donat una autèntica empenta als fabricants, que han buscat nous materials i dissenyat roba adaptada a les noves necessitats i exigències dels usuaris, creant roba per a cada ocasió.

Per dies de vent, peces sense veritable resistència a la humitat. Es fan servir els mateixos materials sense soldar les costures o es redueix el gramatge i fins i tot s'eliminen membranes, el que facilita la transpiració.

Pensant en els muntanyencs clàssics, els productors ofereixen peces softshell que proposen efecte paravent i certa capacitat tèrmica. Vestimenta polivalent que serveix per a gairebé tot si les condicions no són extremes, i que sempre pot ser complementada amb roba més específica, de la mateixa manera que complementen la  capa interior tèrmica.

El sistema multicapa sempre hi és, sigui amb uns actors o uns altres. Substituir la peça impermeable-transpirable per una que només talla el vent també és fer servir el sistema de capes.


¿Només tres capes?
De la mateixa manera que podem fer servir exclusivament un o dos estrats, pot passar que 3 no siguin suficients.

Pot fer falta un reforç per a la segona capa, la de magatzem tèrmic. Una jaqueta de fibra o ploma pot ser ideal en aquestes circumstàncies, de manera que el sistema estaria compost per quatre capes.

Si som estrictes deduirem que un folre polar i l'esmentada jaqueta de fibra o ploma són només mòduls de la segona capa, com també ho poden ser un folre polar fi unit a un altre de més gruix que treballin combinats, o fins i tot aquests dos en addició a una jaqueta de fibra (el que sumaria cinc).

Una major quantitat de mòduls permetrà una millor adaptació a la meteorologia.

Flexibilitat mental i flexibilitat d'actuació, aquest és el veritable esperit del sistema de capes.



http://www.desnivel.com/alpinismo/vestimenta-por-capas-un-concepto-obsoleto




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!